NS dienstregeling 2021

Half december start de NS Dienstregeling 2021

Vanaf zondag 13 december 2020 gaan de treinen van NS rijden volgens de dienstregeling van 2021. Voor bijna alle reizigers blijven, op een paar trajecten na, de meeste verbindingen op herkenbare tijden vertrekken. Marjan Rintel, president-directeur van NS geeft aan dat de dienstregeling van 2021 ruimte biedt om de komende jaren verbeteringen door te voeren: ‘Om verschillende regio’s beter met elkaar te verbinden en meer reizigers op een duurzame manier te kunnen vervoeren.’

90% van de treinen blijft rijden

Vanwege corona rijdt 90% van de treinen. Deze hoeveelheid is voldoende voor de lage reizigersaantallen die NS nu vervoert en dit blijft ook zo als de nieuwe dienstregeling start. Dit houdt in dat het aantal treinen per uur hetzelfde blijft. Alleen de vertrek- en aankomsttijden kunnen veranderen. Volgens Van Rintel wil NS ook in tijden van corona Nederland bereikbaar houden.

Verandering in trajecten

Een paar trajecten krijgen te maken met een kortere reistijd en/of een kortere overstap. Het gaat om de volgende trajecten:

  • Soest/Den Dolder – Baarn. De overstaptijd gaat naar enkele minuten in plaats van een half uur. De wijziging kan in verband met de reizigersstromen maar in 1 reisrichting worden gerealiseerd. Richting Amsterdam is er winst in de ochtendspits, richting Soest/Den Dolder is er winst in de avondspits. De reistijd Baarn – Utrecht wordt hierdoor enkele minuten langer.
  • Nijmegen – Den Bosch. Op zondag gaan er met de nieuwe dienstregeling het grootste gedeelte van de dag 2 sprinters per uur rijden in plaats van 1 sprinter.
  • Naar Berlijn. De reistijd van een aantal treinen naar Berlijn wordt met 10 minuten verkort.
  • Amsterdam – Innsbruck en Wenen. De geplande nachttrein tussen Nederland en Oostenrijk gaat niet in december 2020 rijden maar naar verwachting later in 2021. Zodra de coronamaatregelen het mogelijk en logisch maken gaat deze nachttreinverbinding van start.