Wanneer je een treinreis gaat plannen in Nederland zul je er misschien achter komen dat een treinreis in de ene regio duurder is dan in een andere regio, terwijl het aantal kilometers ongeveer hetzelfde is. Door het huidige zonesysteem kan een treinreis voor jou duurder uitvallen doordat je in een ongunstige zone reist. Als er landelijk een vast kilometertarief wordt vastgesteld zal dit verschil wegvallen, maar zover is het nu nog niet. Zodoende is het dus altijd verstandig om met de routeplanner van NS , te kijken of een treinkaartactie voor jou wel of niet voordeliger is, ondanks het aantal kilometers dat je maakt per trein.

Op de site van NS kun je plannen of je goedkoper uit bent met de  treinkaartacties of met de gewone NS kaartjes. In een aantal gevallen zult je verrast zijn door het feit dat een treinkaartactie al gauw voordeliger voor jou kan uitvallen. Mocht zo’n goedkoop treinkaartje in verhouding toch niet goedkoper zijn, dan je via de routeplanner van NS ook gelijk het gewone treinkaartje als e-ticket kopen en uitprinten of op je mobiel laden in de Reisplanner Xtra app.

Wilt je tijdens je reis ook gebruik maken van het overige openbaar vervoer, zoals bus trein of metro, dan kun je o.a.  gebruik maken van de volgende OV routeplanners: