abonnementen trein

Voor veel mensen die dagelijks gebruik maken van de trein is een treinabonnement een voordelige en logische aanschaf. Maar ook voor iedereen die minder vaak met de trein reist en af en toe gebruik maakt van een treinkaartjes actie, kan een treinabonnement voordeliger zijn dan het kopen van losse goedkope treinkaartjes. Zo heb je al een abonnement voor € 2,20 per maand waarmee je met 40% korting in het weekend kunt reizen. Wil je naast het weekend ook op doordeweekse dagen goedkoper reizen? Dan zou een Dal Voordeel treinabonnement voor € 5,60 per maand interessant voor je kunnen zijn.

Treinkaartjes actie of treinabonnement

Het voordeel van een treinkaart actie is dat je hiervoor een vaste prijs betaalt ongeacht de afstand. Reis je bijvoorbeeld met een NS Spoordeelwinkel dagretouractie dan betaal je voor een retourtje Groningen – Maastricht hetzelfde als voor een retourtje Lelystad – Dronten. De keuze van een abonnement is dus afhankelijk van een combinatie van de afstanden die je maakt en de frequentie van treinreizen. Daarnaast zit er bij een treinkaartactie ook vaak eten en drinken inbegrepen wat de keuze voor een treinkaartactie toch nog aantrekkelijker maakt.

Maak je bijvoorbeeld gemiddeld 1x per maand gebruik van de trein dan betaal je met een abonnement voor een retourtje Rotterdam – Utrecht in het weekend € 13,50 i.p.v. € 22,60. Tel daar de € 2,20 abonnementskosten bij, dan kom je uit op € 15,50 en ben je al goedkoper uit dan de goedkoopste treinkaartjes actie op dit moment.
Daar staat tegenover dat je voor een retourtje Groningen – Eindhoven in het weekend incl. 40% korting en de € 2,20 abonnementskosten € 34,88 betaalt. Door de langere afstand ben je dan ruim € 10,- duurder uit dan een gemiddelde dagretour actie. Zo zie je dat je bij de afweging waarvoor je kiest, een treinactie of een abonnement, afstand en frequentie een rol spelen.

Regionale treinabonnementen

Naast de treinabonnementen die bij NS te koop zijn kun je ook een treinabonnement aanschaffen bij de overige treinvervoerders. Vaak zijn dit treinabonnementen die geldig zijn op een bepaald traject of in een bepaalde provincie en en alleen in de treinen van de desbetreffende vervoerder.
Groot voordeel van de meeste regionale treinabonnementen is dat een Daluren abonnement ook geldig is in de avondspits. Dit in tegenstelling tot de Daluren abonnementen van NS, waarmee niet gereisd mag worden tijdens de ochtend- en avondspits.

NS Abonnementen

Abonnementen bij regionale treinvervoerders