Assen Station

Wat te doen in Assen….

Velen zullen bij het plannen van een stedentripje niet meteen aan een dagje Assen denken. Misschien wel wanneer de TT weer georganiseerd wordt, maar vergeleken met Maastricht, Groningen of Amsterdam is Assen niet de eerste de beste stad die bij je opkomt om die eens met een bezoekje te vereren.
Toch is deze qua inwoners kleinste hoofdstad van Nederland, zeker een bezoekje waard! Niet voor niets is Assen de snelst groeiende stad van Noord-Nederland! Want naast een gezellige binnenstad heeft Assen ook een prachtige omgeving.
Natuurlijk moet je van deze stad niet verwachten dat je er gigantische kerken of vele beroemde pleinen gaat aantreffen, maar wel een levendige binnenstad met super gezellige restaurantjes, unieke winkeltjes, mooie parkjes en een schitterend museum.

Aangekomen op station Assen zal je vast opvallen dat je in een spiksplinternieuw stationsgebouw loopt. En dat klopt! Het oude stationsgebouw van Assen is in 2018 vervangen voor een nieuw gebouw met een ondergrondse fietsenstalling voor ruim 2500 fietsen die er 24 uur gratis gestald mogen worden. Het station is overigens prachtig vormgegeven en door het publiek verkozen tot beste gebouw van 2021 in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Het station is gevestigd onder een gigantische driehoekige kap die lijkt te zweven. Met een oppervlakte van 3000 m2 is het één van de grootste houten constructies van Nederland. Verassend is ook de sfeer die het station uitstraalt wanneer ‘s avonds de ledverlichting aan gaat en het station een fantastische aanblik geeft.
Naast dat het station prachtig is ontworpen is het ook nog eens heel duurzaam. Zo is naast de energiezuinige ledlampen en de vele natuurlijke materialen de kap begroeid met sedum-plantjes die het regenwater vast houden en daardoor voor een natuurlijke koeling zorgen.

Niet voor niets is deze stad de snelst groeiende stad van Noord Nederland!

Asen Station

Assen… bruisend maar niet hectisch

Bij het verlaten van dit nieuwe station kun je ook opmerken dat de stationsomgeving vrij nieuw is. Wat je het meest zal opvallen is een 6 meter hoog houten standbeeld van een hond. Dit enorme kunstwerk, Mannes genaamd, reageert op verkeer en kinderstemmen door waternevel te verspreiden uit zijn ‘vacht’ wat vervolgens voor interactie moet zorgen met het publiek. De binnenstad is vervolgens makkelijk binnen 10 minuten te voet te bereiken. Vanaf het station loop je voorbij het kunstwerk de Stationsstraat in en steek je de Oostersingel over vanwaar je door het Museumlaantje of de Kloosterstraat de binnenstad inloopt. Wat opvalt aan de binnenstad van Assen is dat het bruisend is, maar zeker niet hectisch of druk. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Assen is daarom een gezellige stad waar je prima kunt winkelen, een terrasje kunt pakken of een wandeling kunt maken in één van de mooie parken die de Drentse hoofdstad rijk is.

Het Drents Museum

Ben je in Assen dan moet je gewoon het Drents Museum bezoeken. Dit museum is al in 1854 opgericht en het was duizend jaar geleden een nonnenklooster. Via het oude koetshuis betreed je dit museum. Eenmaal binnen zal je aandacht niet alleen getrokken worden naar de museumstukken zoals de oudste boot  ter wereld. Ook het historische gebouw zelf is de moeite van het bekijken waard. Zoals bijvoorbeeld de zwevende trappen die 16.000 kilo per stuk wegen, de ondergrondse hal met een fraaie glazen plint waar het daglicht doorheen valt en de prachtige witte uitstraling van het gebouw. Let ook op het dak van de ondergrondse vleugel. Deze bestaat uit vier verspringende dakvlakken die ruimte bieden aan verticale lichtstroken waardoor indirect daglicht de expositieruimte binnenvalt. Bovenop deze expositieruimte is een tuin aangelegd. De collectie is nu uitgegroeid tot ruim 90.000 voorwerpen en geldt binnen de Nederlandse museumwereld als één van de grootste. In omvang en kwaliteit is de collectie Archeologie zelfs één van de belangrijkste in Noordwest-Europa.

Drents museum Assen
Drents museum dak
Assen Jozefkerk
Assen Koopmansplein

Winkelen in Assen

In Assen kunnen ook de shoppers onder ons prima hun slag slaan. De meeste winkels vind je op het Koopmansplein, het Mercuriusplein, in de Oudestraat en in de Kruisstraat. Aan het Koopmansplein vind je ook het grote warenhuis VanderVeen. Dit warenhuis met maar liefst  17.500 m2 winkelvloeroppervlak staat in de top 3 grootste warenhuizen van Nederland. Naast vele winkels op het gebied van mode, woninginrichting, huisdieren, speelgoed en muziek, beschikt dit winkelparadijs ook over restaurants, een mini Ballorig  en worden er concerten en exposities gehouden. Zelfs voor ontspanning kun je in dit winkelparadijs terecht. Bovenin dit warenhuis bevindt zich namelijk de Wellness Toren. Hier kun je genieten van een heerlijke massage met een prachtig uniek uitzicht over heel Assen. Op de bovenste etage bevindt zich ook het Kunstcafé Schurer waar je onder het genot van een hapje of drankje uitzicht hebt over onder meer het vernieuwde Koopmansplein waar kinderen waterpret beleven tussen de vele speelfonteinen op prachtig aangelegde Portugese stenen.

Asse Doppio en Bruna
Binnenstad Assen
Schurer Assen
Hoofdvaart Drente

Assen culinair

Assen is weliswaar niet de grootste hoofdstad van Nederland maar op culinair gebied heb je keuze uit een grote diversiteit aan restaurants. Van klassiek Frans tot Amerikaanse familierestaurants en van regionaal tot Roemeens.

Lunch

Ben je met de trein in Assen gekomen met een NS Spoordeelwinkelactie dan ben je vast ook in het bezit van een voucher die je bij Doppio kunt inleveren voor een kop koffie met appelgebak. Deze vind je verstopt in de Kruisstraat. Verstopt omdat deze is gevestigd in een Bruna winkel. Naast koffie of thee en lekker gebak kun je hier ook terecht voor een heerlijke lunch.
Ben je niet in bezit van zo’n voucher dan zijn Lunchcafe Plein 10 of de HEMA goede adressen voor een heerlijke lunch.

Diner

In Assen heb je tientallen leuke en goede restaurants. Leuk is vooral restaurant De Muzikant. Dit restaurant is in stijl aangekleed. Aan de muur hangen vele langspeelplaten en foto’s van bekende artiesten. De menukaart vind je in elpeehoezen en de dessertkaart in singeltjes! De prijs kwaliteit van het eten is goed. Alle hoofdgerechten hebben een vaste prijs van € 16,95 en alle voor- en nagerechten een vaste prijs van € 5,50.
Ook een aanrader in het centrum van Assen, vlakbij het Drents museum, is restaurant Liff. Het restaurant heeft 2 etages en een ruim terras. Het restaurant is in alles net iets luxer dan een bistro en heeft een mooie gevarieerde kaart. De prijzen zijn redelijk, voor bijvoorbeeld een 3-gangen menu betaal je net geen € 30,-.

Assen is weliswaar niet de grootste hoofdstad van Nederland maar op culinair gebied heb je keuze uit een grote diversiteit aan restaurants.

Maallust bier Assen

Fietsroutes rondom Assen

Drenthe is de fietsprovincie van Nederland met vele prachtige fietsroutes waarvan 3 in de omgeving van Assen. Een goede reden dus om je fiets mee te nemen of er één voor een tientje te huren bij bijvoorbeeld Fietsenenkoffie.nl.

  • Fietsroute rond Assen. Totale afstand: 42 kilometer.
  • Fietsroute door het Fochteloërveen. Totale afstand: 50 kilometer.
  • Fietsroute over (een deel van) het Pieterpad. Totale afstand: 83 kilometer.

Treinkaartacties naar Assen