Het Forum Groningen

Er gaat niets boven Groningen…met de trein!

Er gaat niets boven een dagje Groningen maar dan natuurlijk wel met de trein! Comfortabel, duurzaam en met een treinkaart aanbieding extra interessant. Helemaal nu de benzinekosten de pan uit rijzen en je voor een dagje parkeren in Groningen centrum bijna € 20,- kwijt bent! Daarnaast word je bijna in het centrum van Groningen afgezet door de trein.
Voor je het station verlaat is het goed te beseffen dat je op één van de mooiste stations in Nederland bent aangekomen. Dit is mede te danken aan de prachtige stationshal uit 1896 met het unieke cassetteplafond met papier-maché, maar bekijk ook eens de prachtige glas-in-loodramen en de grote tegeltableaus met voorstellingen. Met even een blik in deze architectonische hal begint je dagje Groningen al goed! 

Voordat je het station verlaat is het goed te beseffen dat je in één van de mooiste stations van Nederland bent aangekomen! 

Het Groninger Museum

Bij het verlaten van het station vallen gelijk twee blikvangers op. Het standbeeld het Peerd van Ome Loeks en het postmoderne gebouw van het Groninger Museum. De bouw van dit museum in 1995 werd mogelijk door een schenking van 25 miljoen euro van de Nederlandse Gasunie aan de gemeente Groningen. Naast hedendaagse kunst en oude beeldende kunst herbergt dit museum ook archeologische vondsten en wisselende tentoonstellingen. De meningen over het uiterlijk van gebouw lopen uiteen en waren al vanaf de bouw vrij kritisch. Toch lijken de meeste Groningers het uitgesproken gebouw nu wel geaccepteerd te hebben.  

Museum Groningen

Korte wandeling naar binnenstad

Links langs het museum lopen we via de H.N. Wermanbrug brug richting de binnenstad door de Ubbo Emmiusstraat. We steken de Gedempte Zuiderdiep over waar zich ook de Doppio bevindt. Regelmatig zit er bij een treinkaartaanbieding van NS Spoordeelwinkel een voucher die je bij deze keten kunt inleveren voor een kop koffie of thee met appelgebak. Om in het hart van de Groningse binnenstad te komen lopen we Doppio rechts voorbij door de Folkingestraat. Deze straat is in 2014 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Aanraders om even binnen te gluren is Le Souk op nr. 21, de Pindakaaswinkel op nr. 37, Ariola op nr. 54 en de prachtige synagoge op nr. 60. Aan het eind van deze straat kom je uit op de Vismarkt waar je oog in oog staat met de indrukwekkende Korenbeurs. In dit UNESCO top 100 monument, waar nu een AH in is gevestigd, werd vroeger graan verhandeld.  

Pindakaaswinkel Groningen
Groningen Folkingsestraat
Groningen De Korenbeurs

Martinitoren en Het Forum

Om Groningen vanaf grote hoogte te kunnen aanschouwen kun je de 96,8 meter hoge Martinitoren beklimmen en/of het dakterras van Het Forum bezoeken.  Het beklimmen van d’Olle Grieze, zoals de Martinitoren ook wel genoemd wordt, vergt wel wat conditie en is een hele uitdaging. Maar na 300 traptreden sta je tussen de wijzerplaten van de toren en heb je werkelijk een prachtig uitzicht. 
Naast de Martinitoren aan de oostkant van de Grote Markt is sinds 2019 Het Forum gevestigd. Dit immense gebouw met een oppervlakte van 34.000m2 is een multifunctionele ontmoetingsplek voor Groningers en studenten en is 7 dagen per week geopend. Eenmaal binnen vallen de vele, achter hun laptop studerende studenten op in  prachtige studieruimtes. Daarnaast zijn er onder meer nog 5 filmzalen, een bibliotheek, het Smarlab, horeca, vergaderruimtes gevestigd. Naast studeren kun je hier exposities bezoeken, cursussen en workshops volgen en je kunt er lekker feesten en eten! Niet voor niets wordt Het Forum de huiskamer van Groningen genoemd. Dit opvallende gebouw heeft 10 verdiepingen die via roltrappen met elkaar verbonden zijn en je tot 45 meter hoog kunnen brengen.  En daar bevindt zich het doel van veel toeristen, het dakterras van waar je een fantastisch uitzicht hebt op de Groningse binnenstad en de Martinitoren je recht in de ogen kijkt.   

Groningen Forum
Groningen Nok

De rust in de stad

Prinsentuin 

Ben je het rumoer van de stad even zat loop dan eens naar het Martinikerkhof achter de Martinikerk. Dit intieme parkje is een oase van rust in deze drukke stad. Als je daarna nog even doorloopt dan vind je aan de Turfsingel de volledig ommuurde Prinsentuin. Deze prachtige renaissancetuin is aangelegd voor de vroegere stadhouders. In dit kleine paradijsje midden in de stad vind je een heerlijk geurende rozentuin, een kruidentuin en prachtige berceaus met gave doorkijkjes. Let ook even op de oude bijzondere zonnewijzer boven de ingang. 

Winkelen 

Voor de shoppers biedt deze hippe stad een rijk aanbod aan winkels. Van de bekende winkelketens tot gave boetiekjes. Deze vind je in de winkelstraten als de Vismarkt, Herestraat of de Kromme Elleboog. Ook leuk om te bezoeken is De Oude Kijk in ’t Jatstraat. Hier vind je leuke vintage boetiekjes en hele speciale interieurwinkels. 

Groningen Prinsentuin

Groningen culinair

Bij de meeste treinkaartaanbiedingen is het niet toegestaan om tijdens de spitsuren te reizen. Velen kiezen er dan ook voor om de tijd te overbruggen met een hapje eten. In Groningen hoef je dan niet lang te zoeken. Net als het aantal winkels heeft Groningen een ruime keuze aan restaurants. Van de meest luxe eetgelegenheden tot super low budget. Doordat Groningen een echte studentenstad is zijn het aantal budget restaurants wel in de meerderheid maar er zitten een paar tussen die echt niet onder doen voor een restaurant in een wat hoger segment. Neem bijvoorbeeld de Pastafabriek waar heerlijke pizza’s vanaf € 5,45 geserveerd worden. Houd er wel rekeningen mee dat dit een populaire tent is en het er druk en lawaaierig kan zijn. Anderzijds, wat is er nu leuker dan om je even weer in het studentenleven te begeven? Wil je toch meer gaan voor een middenklasse restaurant dan is natuurlijk De Drie Gezusters 1 van de bekendste of De Uurwerker. Heb je een liefde voor Aziatisch eten dan moet je echt eens Mr. Smith’s Loft met een bezoekje vereren of voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken Vapiano. Op echt ‘hoog niveau’ eet je in Brasserie Nok bovenin Het Forum of als je je dagje Groningen echt super luxe wil afsluiten dan zijn Brussels Lof of De Parelvisser restaurants waar je heerlijke culinair verwend wordt.  

Wat is er nu leuker 

dan om je even weer

in het studentenleven te begeven? 

De Drie Gezusters

Treinkaartacties naar Groningen