Dagje uit Deventer

Een dagje Deventer zal je verrassen!

Deze eeuwenoude stad is een heerlijk compacte stad om per trein te bezoeken. Het is niet de allergrootste stad, maar wel net zo verrassend als bijvoorbeeld Nijmegen, Zwolle of Tilburg. Deventer herbergt prachtige monumenten, kerken en unieke historische straatjes met bijzondere eigenzinnige boetiekjes. Wat het meest opvalt is de unieke ligging aan de IJssel. Gecombineerd met het authentieke karakter van de binnenstad geeft dit een bijzondere sfeer aan deze ooit zo belangrijke Hanzestad. Niet voor niets staat Deventer in de Top 10 populairste Nederlandse stedentrips van Columbus Travel.

Het station

Een bezoek aan de rijke historie van Deventer begint al wanneer je aankomt op het station van Deventer dat gelegen is aan de noordkant van het centrum. Het stationsgebouw stamt uit 1914 en is één van de weinige gebouwen uit die periode die na al die jaren nog goed bewaard is gebleven. Sinds 1999 is het daarom ook een rijksmonument.

Een bezoek aan de rijke historie van Deventer begint al wanneer je aankomt op het station van Deventer 

Station Deventer

Naar de binnenstad

Het is goed te doen om vanaf het station lopend naar de binnenstad van Deventer te gaan. Als je het station uitloopt springt het theater gelijk in het oog. Deze kan je rechts passeren en dan loop je zo de Keizerstraat in. Je hoeft nu alleen nog maar rechtdoor te lopen en binnen 5 minuten sta je bij de Wilhelminafontein op De Brink midden in het centrum van Deventer. Dit monument werd in 1898 onthuld ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Deventer De Brink

Op De Brink is de rijke historie van Deventer al gelijk goed zichtbaar

De Brink

Op De Brink is de rijke historie van Deventer al gelijk goed zichtbaar. Een groot aantal indrukwekkende panden aan dit plein dateert nog van voor 1600. In een inham aan De Brink die het Penninckshoek wordt genoemd, bevindt zich een voormalige poortwoning en latere schuilkelder uit 1583. De laatste jaren heeft hier de VVV van Deventer z’n onderdak gevonden. Aan de zuidzijde van dit gezellige plein vind je De Waag. Dit gezichtsbepalende scheve gebouw van Deventer stamt uit 1531 en is het oudste waaggebouw van Nederland. In dit weeghuis werd vroeger door de stedelijke overheid toezicht gehouden op de maatvoering van producten die verhandeld werden op de jaarmarkten van deze Hanzestad

Koekstad

Naast de VVV vind je de Deventer Koekwinkel waar je de bekende Deventer koek kunt proeven. Deze koek is een bekend icoon van Deventer. De geschiedenis van deze lekkernij gaat terug tot in de Middeleeuwen waar de koek alleen volgens een streng recept gebakken mocht worden. De Deventer koek werd volop verhandeld en op het hoogtepunt werden maar liefst 700.000 koeken per jaar geëxporteerd. Deventer had zelfs een gilde van koekbakkers. Vandaar ook dat Deventer wel de Koekstad wordt genoemd.

Koekwinkel Deventer
Deventer De Waag
Eten drinken Deventer

De Walstraat

Ben je in Deventer en houd je van sfeervolle middeleeuwse straatjes? Loop dan zeker even door de Walstraat van Deventer. Deze straat is bekend van het Dickens Festijn dat elk jaar in december plaatsvindt in het centrum van Deventer. De Walstraat dankt zijn naam aan de stadswal die achter deze straat was gelegen en die de verbinding vormde tussen de Bergpoort en de Brinkpoort. In dit pittoreske straatje vind je naast het Charles Dickens Kabinet  een aantal leuke unieke winkeltjes zoals  Mooi, Leuk en Lekker of De Vrije Vogel, thuis in huis of het heerlijke delicatessenwinkeltje De oude mosterd fabriek. Ook de bekende keten Dille & Kamille kun je hier vinden en er is een leuk speelgoedwinkeltje waar veel houten speelgoed te koop is. Al met al een straat die je niet moet missen tijdens je bezoek aan Deventer.

De Lebuinuskerk

De Grote of Lebuinuskerk is een prachtige gotische hallenkerk. Dit grootste monument van Deventer werd gebouwd tussen 1450 en 1525 en behoort tot de Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten. Neem tijdens de bezichtiging van de kerk ook even een kijkje in de historische romaanse crypte onder het koorgedeelte. En in de zomermaanden kun je ook nog even de toren beklimmen via een spiltrap met 220 treden.

Het gemeentehuis van Deventer

Tegenover de Lebuinuskerk bevindt zich het bijzondere gemeentehuis van Deventer. Bijzonder omdat de architectuur een gewaagde combinatie is van oud en nieuw waardoor het een echte blikvanger is geworden. In 2017 heeft het gemeentehuis zelfs de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het jaar gewonnen! Aan de buiten- en binnenkant van het stadhuis vind je vingerafdrukken van inwoners van Deventer. Loop even naar het binnenplaatsje waar je in alle rust dit gebouw kan bewonderen. Je kunt hier ook een bezoekje brengen aan het van wo. t/m za. vrij toegankelijke en interessante Duurzaamheidscentrum Deventer dat hier is gevestigd.

Deventer Gemeentehuis
Lebuinuskerk Deventer
Deventer Speelgoedmuseum
Deventer Walstraat

Het oudste stenen huis van Nederland

In Deventer vind je het oudste stenen huis van Nederland. Dit pand, De Proosdij genaamd, stamt uit 1130 en vind je op de hoek van de Sandrasteeg. Tijdens een restauratie in de jaren 90 is er een glazen kap geplaats boven de steeg waar de voorgevel van dit huis aan grenst. Dit om het muurwerk van het oude pand te beschermen.

Shoppen

Voor de shopper heeft Deventer echt alles in huis. Van de bekende winkelketens tot hele authentieke winkels die je nergens anders in Nederland vindt. Zo zit er in de Menstraat een heuze  Borstelwinkel met ontelbare soorten bezems en borstels. In de Kleine Overstraat is het leuk om even bij Tantilly binnen te lopen. Hier vind je de origineelste sieraden, kleding en woonaccessoires. Mocht je nog op zoek zijn naar een uniek cadeau voor iemand die binnenkort jarig is? Check dan eens de winkel Holy Cow in de Grote Overstraat. Bijna gegarandeerd dat je hier gaat slagen!
De winkelhoofdstraten in Deventer zijn de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Smedenstraat en Engestraat. De leuke boetiekjes en galeries vind je vooral in de Grote en Kleine Overstraat, Walstraat, Golstraat en Nieuwstraat. Met alles op prima loopafstand geeft dit een afwisselende shop ervaring.

Oudste stenen huis van Nederland
Kleine Overstraat Deventer
Boekenwinkel Deventer
Met de trein naar Devneter

Horeca in Deventer

De horeca in deze oude stad is goed vertegenwoordigd. Een aanrader voor de lunch is Happy Tosti in de Lange Bisschopsraat. Deze leuk en fris ingerichte lunchroom met ook een buitenterras wordt niet alleen goed beoordeeld maar is ook sociaal speciaal. Van de ingezette arbeidsuren wordt 50% ingevuld door mensen met een arbeidsbeperking. Ook een mooie plek om te lunchen is het pas geopende lunch- en borrelcafé Bro in de Grote Overstraat met een sfeervolle binnentuin! Verder beschikt ook de HEMA van Deventer over een restaurant waar je voor een mooie prijs even kunt lunchen. Voor het avondeten is er natuurlijk volop keuze op De Brink. Daarnaast kun je ook goed terecht bij onder meer restaurant Huis Vermeer , het Thaise restaurant Le Thai Cuisine die al jaren goed scoort op restaurantbeoordelingssite IENS en Beryl’s Fish & Chips & Veggies die bekend staat om een goede prijs-kwaliteit verhouding. Voor een snelle (friet)hap is Frietmeester Deventer met ambachtelijke friet en snacks een aanrader.

Lunch Happy Tosti
Happy Tosti
Deventer De Frietmeester
Lunchcafé Bro

Even met het pondje oversteken

Om Deventer eens van een andere kant te bekijken is het leuk om even met het pondje de IJssel over te steken. Deze op zonnepanelen aangedreven voet-fietsveer vind je aan het einde van de Nieuwe Markt aan de IJsselkade. Het pondje wordt voornamelijk gebruikt door bezoekers aan de binnenstad die hun auto aan de overkant gratis kunnen parkeren. Ook als je per trein naar Deventer bent gekomen is het leuk om de oversteek even te wagen. Eenmaal aan de overkant kun je heerlijk relaxed wandelen in de oudste wandelplaats van Nederland genaamd De Worp of Worpplantsoen. Dit park is het hele jaar toegankelijk. Het pondje vaart tot 23.00u ’s avonds en een retourtje kost € 1,70 p.p.

Om Deventer eens van een andere kant te bekijken is het leuk om even met het pondje de IJssel over te steken.

Deventer pontje

Treinkaartacties naar Deventer