NS start pilot: korting in rustige trein

Tot en met 3 juli 2022 loopt een pilot van NS met NS Voordeel tickets. Bij deze nieuwe e-ticket wordt de korting bepaald door de treindrukte. Hoe rustiger de trein, hoe hoger de korting die wel kan oplopen tot 60%. Op het traject tussen Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen alle reizigers meedoen met de proef. Reizen met NS Voordeel kan zonder abonnement. De e-ticket moet alleen minimaal een dag van tevoren worden aangeschaft.   

Als je in de reisplanner van NS je reis plant kun je per vertrektijd zien of en hoeveel korting er mogelijk is. Na de aanschaf van het NS Voordeel-ticket ontvang je een e-ticket met een QR-code. NS hoopt op deze manier de reizigers weer voor zich te winnen na de afschaffing van de meeste coronamaatregelen. Het kiezen voor een rustige trein zie je meteen terug in je portemonnee. Als je bijvoorbeeld ’s avonds na 20.00 uur een kaartje koopt voor het traject tussen Eindhoven en Den Haag, dan zal je zo’n 60 procent minder betalen dan in de spits. Pak je de trein ’s ochtends tussen 10.30 uur en 12.00 uur, dan zal je dat zo’n 40 procent schelen.

Benutten lege stoelen en spreiding

De korting op een treinkaartje wordt dus bepaald op basis van druktedata waaraan een prijs wordt gekoppeld. Met de pilot wil NS niet alleen (nieuwe) reizigers aantrekken en stimuleren met de trein te reizen. Door een hoge korting te bieden wil NS ook onderzoeken in hoeverre reizigers bereid zijn om een goedkoop treinkaartje te kopen voor een specifieke treinrit en in hoeverre reizigers dus hun reisgedrag hiervoor willen aanpassen. NS hoopt dat treinen met veel lege stoelen beter worden benut en tegelijkertijd bevordert dit een spreiding van de reizigers, waardoor drukke treinen kunnen worden voorkomen. Met de huidige brandstofprijzen biedt deze proef wellicht een goede uitkomst om voordelig te kunnen reizen. Na 3 juli besluit NS of NS Voordeel ook op andere trajecten kan worden uitgerold.