Goedkoper reizen met de trein

De nieuwe NS Voordeel-ticket biedt de mogelijkheid goedkoper te reizen in rustige treinen. NS heeft besloten deze ticket te blijven aanbieden na een geslaagde pilot op het traject Eindhoven-Den Haag. Andere trajecten zullen zo spoedig mogelijk volgen. Reizen met NS Voordeel kan gemiddeld een besparing van 30% opleveren.

Reizigers terugwinnen
De prijs voor het goedkope treinkaartje wordt bepaald door de druktedata van de vervoerder. De ruim 4700 reizigers op het testtraject betaalden gemiddeld 30% minder voor een treinkaartje. Vooral na 20.00 uur kon het voordeel zelfs oplopen tot 60% en overdag tussen 10.00 en 12.00 uur was je rond de 40% goedkoper uit. Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van NS en verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen geeft aan dat NS er alles aan wil doen de reizigers na de coronapandemie weer terug te winnen. Het reizigerspercentage is met 82 % nog niet terug op het niveau van voor de pandemie. “We willen de reiziger weer voor ons terug winnen en als ze daarbij voor een rustige trein kiezen, zien ze dat onmiddellijk terug in hun portemonnee”, aldus Smit.

Betere spreiding
Met NS Voordeel wordt het reizen met de trein niet alleen goedkoper, NS hoopt hiermee ook de reizigers beter te spreiden over de treinen. Als gevolg van onder meer persoonstekort is NS nog steeds genoodzaakt ritten in de dienstregeling te schrappen. Hiermee wordt het drukker in de treinen en dit vraagt om een betere benutting van de capaciteit. “We wilden met deze proef kijken in hoeverre reizigers door een hoge korting te bieden bereid zijn hun reisgedrag aan te passen. Op deze manier willen we dat treinen met veel lege stoelen beter worden benut om daarmee drukke treinen te voorkomen’, zegt Smit.

Reizen met NS Voordeel
Er is geen abonnement nodig om met deze goedkope treinkaartjes tussen de stations op het traject Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal te kunnen reizen. Het is wel nodig het ticket minimaal 1 dag voor je reisdag aan te schaffen op de website van NS of via de NS-app. De prijs is dus variabel en afhankelijk van de gekozen treinrit en vertrektijd. Let er op dat je met de e-ticket alleen kunt reizen binnen het gekozen tijdslot.