Trein naar Berlijn half uur sneller

Dankzij recente verbeteringen in de Nederlandse spoorinfrastructuur kunnen treinreizigers vanaf vandaag Berlijn in minder dan 6 uur bereiken. De nieuwe reistijd voor de route Amsterdam-Berlijn is verkort tot 5 uur en 52 minuten. Deze verbetering is te danken aan aanpassingen in het Nederlandse spoorsysteem, een herziene dienstregeling en het gebruik van andere treinen. De hogesnelheidstransformatie vervult een langgekoesterde wens van forenzen om sneller te reizen met de trein naar Berlijn en is het resultaat van samenwerking tussen NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe locomotieven

Het gebruik van nieuwere locomotieven, specifiek de Vectron-modellen die zowel in Nederland als Duitsland kunnen rijden, draagt bij aan de versnelling. Door het wegnemen van de noodzaak van een locomotiefwissel aan de grens bij Bad Bentheim, rijden de Vectron-locomotieven nu in een keer door naar Berlijn en weer terug.

Wouter Koolmees, CEO van NS, verklaarde: “We zetten ons elke dag in voor snellere en efficiëntere verbindingen tussen ons land en Europese steden. Terwijl dit succesvol is voor Brussel, Londen en Parijs, bleef Berlijn achter. Vandaag zijn we trots dat we een half uur sneller in de Duitse hoofdstad zijn. Dit is uitstekend nieuws voor reizigers, en we blijven toegewijd aan het verbeteren van snelle verbindingen met onze oosterburen.”

Meer zitcapaciteit

Naast de tijdsvermindering biedt de geüpgradede trein meer zitcapaciteit. Het bistro-rijtuig van Deutsche Bahn gaat met pensioen en maakt plaats voor een eersteklasrijtuig, waardoor de totale treincapaciteit wordt verhoogd naar maximaal 585 passagiers. De reizigers kunnen onderweg koffie, thee en snacks bestellen bij hun zitplaats.

Opmerkelijke aanpassingen zijn ook doorgevoerd aan de Nederlandse spoorinfrastructuur, aldus John Voppen, CEO van ProRail: “Om de Berlijntrein sneller te laten rijden, zijn er aanzienlijke spoorwerken verricht. Dit omvat onder andere de bouw van een nieuw perron in Oldenzaal en de aanleg van een nieuw keerspoor.” Het nieuwe perron maakt het mogelijk dat de IC Berlijn doorrijdt op het doorgaande spoor, iets wat voorheen niet kon omdat regionale treinen daar keerden. Voppen voegt eraan toe: “Het is bevredigend om te zien wat er bereikt kan worden wanneer de spoorsector samenwerkt. ProRail ondersteunt enthousiast elke stap die het internationale treinverkeer in Europa verbetert en versnelt.”

Geen stop meer in Almelo

Vanaf vandaag rijdt de trein naar Berlijn volgens een nieuwe dienstregeling en stopt dan ook niet meer op station Almelo. Reizigers uit Almelo kunnen eenvoudig overstappen via Hengelo, waarmee ze nog eens 18 minuten besparen op de reistijd, wat resulteert in een nieuwe totale reistijd van 4 uur en 21 minuten, inclusief overstaptijd. De trein blijft verder stoppen in Nederland op station Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. In Duitsland wordt niet meer gestopt op de stations Bad Oeynhausen, Minden en Wolfsburg.

De versnelling markeert een cruciale stap in het dichter bij elkaar brengen van Nederland en Duitsland. Berlijn staat nu op de vierde plaats als populairste internationale treinbestemming, volgens de ticketverkoop van NS International. Hannover volgt als de op een na favoriete Duitse bestemming voor reizigers met de IC Berlijn.