Korting in rustige trein

Deze maand heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) een innovatief systeem gelanceerd waarmee reizigers op diverse trajecten kunnen profiteren van aantrekkelijke kortingen, zonder dat een abonnement vereist is. De enige voorwaarde is dat reizigers vanaf een maand tot minimaal één dag van tevoren hun kaartje aanschaffen voor een trein tijdens de rustige uren. Deze baanbrekende NS PrijsTijd Deals markeren een volgende stap in het experiment van NS met kortingen voor treinen met lagere bezettingsgraden. Dit resulteert in kosten effectievere treinreizen voor veel reizigers.

De NS PrijsTijd Deals vormen een opvolging van het NS Voordeel-ticket, dat de afgelopen twee jaar op drie specifieke trajecten korting bood aan reizigers die voor rustige treinen kozen. Na een succesvolle pilotperiode wil NS deze kortingsmogelijkheid uitbreiden naar veel meer trajecten. Hiermee wordt op een intelligente manier de treinreis betaalbaarder gemaakt, zonder dat dit leidt tot extra drukte in de reeds drukke treinen.

Kortingen tot 60 procent zijn mogelijk en worden bepaald door het tijdstip van aankoop van het kaartje. Hoe eerder het kaartje wordt aangeschaft, des te hoger de korting, met een maximum van 60 procent. De kortingen zijn uitsluitend van toepassing op treinen die tijdens de daluren rijden. In een volgende fase overweegt NS de kortingen te specificeren op basis van de verwachte drukte in de trein, waardoor reizigers mogelijk ook buiten de daluren met korting kunnen reizen in rustige treinen.