Treinkaartjes in 2022 gemiddeld 1.8% duurder
Vanaf volgend jaar stijgen de prijzen van tweede klas treinkaartjes en abonnementen met 1,8 procent. De verhoging wordt elk jaar door NS doorgevoerd conform het verwachte inflatiecijfer dat wordt vastgesteld door het Central Planbureau (CPB). Dit stelt de NS in staat de gestegen kosten voor onder meer onderhoud, energie en lonen te blijven betalen.
De tarieven voor tweede klas kaartjes, zowel enkele reis als dagretour, worden dus per 1 januari 2022 gemiddeld 1,8 procent hoger. De prijs van een eerste klas treinkaartje gaat in 2022 iets meer omhoog met gemiddeld 3 procent. De NS meldt dat dit percentage net als in 2021 iets hoger ligt dan het inflatiecijfer omdat ze in 2019 en 2020 de tarieven voor eerste klas reizen niet verhoogd hebben. De prijzen voor de Fietskaart Dal, Dagkaart hond, Railrunner, Kids Vrij, Weekend Voordeel en het Groepsticket blijven in 2022 gelijk aan de prijzen van dit jaar.
Uitbreiding toeslag papieren tickets
In 2012 werd de OV-chipkaart ingevoerd en sindsdien geldt er een toeslag van € 1,- op papieren kaartjes die aan de balie worden gekocht of die uit de kaartautomaat komen. Tickets die nog niet online te koop waren vormden hierop een uitzonderding. Nu inmiddels ook de Railrunner, Dagkaart Hond en de Fietskaart Dal als e-ticket online en via de NS-app of via de OV-chipkaart beschikbaar zijn, geldt voor deze kaartjes vanaf 1 januari 2022 ook een toeslag bij aankoop aan de balie of bij de kaartjesautomaat.
Internationale reizen
Wanneer je volgend jaar een internationale treinreis gaat maken ben je gemiddeld 2,1 procent duurder uit. De Early Bird-tarieven voor de Intercity Brussel en de goedkope en meest verkochte Sparpreis-tarieven voor bestemmingen naar en door Duitsland blijven in 2022 gelijk in prijs.