Gratis Interrail treinkaartjes

EU geeft 60.000 gratis treinkaartjes weg aan jongeren 

Ter gelegenheid van het Europese Jaar voor de Jeugd in 2022 stelt Brussel 60.000 gratis treinkaartjes beschikbaar voor Europese jongeren. Ze kunnen zich daarvoor aanmelden bij de Europese Commissie. De inschrijving is vandaag om 12.00u. gestart en dit kan nog tot 12.00u. op 26 oktober 2021.  

Het gaat hierbij om een Interrail ticket waarmee jongeren primair met de trein Europa kunnen ontdekken. Om eilandbewoners niet uit te sluiten kan de Interrail ook gebruikt worden in bussen, ferries en in uitzonderlijke gevallen in het vliegtuig. De EU-commissaris van onder meer Jeugd en Onderwijs is blij dat hiermee 60.000 jongeren de kans krijgen de rijkdom van hun continent te ontdekken. ‘Zij kunnen een trein pakken, hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten,’ aldus Mariya Gabriel.  

Treinpassen eerlijk verdeeld 

De uitverkoren deelnemers kunnen met de treinpas reizen tussen maart 2022 en februari 2023. De reis van maximaal 30 dagen kunnen ze alleen maken of in een groep van maximaal 5 personen. Het zogenaamde DiscoverEU-programma staat open voor EU-jongeren die vanaf 1 juli 2001 tot en met 31 december 2003 zijn geboren. In verband met de pandemie kan de vertrekdatum voor een reis met de treinpas volgend jaar tot het laatste moment gewijzigd worden. De treinpassen worden naar bevolkingsomvang over de lidstaten verdeeld. Dit betekent dat er voor Nederlandse jongeren meer dan 2000 treinkaartjes beschikbaar zijn.  

Quiz 

Om in aanmerking te komen voor deze gratis treinkaartjes moeten belangstellenden wel een multiple choice quiz doen met vragen over de EU en EU-jeugdprogramma’s. Vicevoorzitter Margaritis Schinas is blij dat na de lockdowns en andere beperkingen tijdens de pandemie, de treinpassen weer kunnen worden aangeboden: ‘De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd.’ Hij belooft nog meer initiatieven voor 2022 tijdens het Jaar voor de Jeugd dat de commissie heeft uitgeroepen.  

DiscoverEU 

DiscoverEU werd in 2018 gelanceerd als onderdeel van het succesvolle studentenuitwisselingsprogramma Erasmus. De gratis DiscoverEU-pas is heel populair gezien de bijna 350.000 aanmeldingen voor de destijds 70.000 beschikbare tickets. Zo’n twee derde van de jongeren maakte toen voor het eerst een buitenlandse treinreis. Jongeren die elkaar nooit eerder hadden ontmoet bezochten samen steden en logeerden bij elkaar. In 2018/2019 werden bijna 2500 passen toegekend aan Nederlandse jongeren.