Spoorwerkzaamheden

De komende jaren worden er in Nederland uitgebreide inspanningen geleverd om het drukke spoornetwerk te onderhouden en te verbeteren. Dit is essentieel voor de modernisering van het openbaar vervoer en om meer treinen te kunnen laten rijden. Een belangrijk project betreft de spoorwerkzaamheden rond Rotterdam Centraal, gepland van 20 mei tot en met 25 juni 2023. Deze werkzaamheden zijn nodig om in de toekomst meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam mogelijk te maken. Om de overlast voor reizigers te minimaliseren, zijn er uitgebreide voorbereidingen getroffen en worden er alternatieve reismogelijkheden geboden.

Regulier onderhoud en grootschalige moderniseringsprojecten

Marco van Eijsden, hoofd infrastructuur bij NS, geeft aan dat er dit jaar aanzienlijk meer aan het spoor wordt gewerkt dan voorheen. ProRail werkt ruim 30 procent meer aan het spoor in vergelijking met 2019. Deze toename is te wijten aan regulier onderhoud en grootschalige moderniseringsprojecten op verschillende locaties. Het doel is om de capaciteit te vergroten en te anticiperen op de verwachte groei van het aantal reizigers in de toekomst.

Naast de werkzaamheden in Rotterdam staan er de komende jaren nog andere projecten gepland, zoals rond Schiphol, Weesp, Gouda en Apeldoorn. Reizigers kunnen hinder ondervinden, mogelijk moeten ze omreizen of gebruikmaken van alternatief vervoer. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, worden er uitgebreide voorbereidingen getroffen en is er een team van medewerkers betrokken bij het planningsproces. Reizigers worden stapsgewijs geïnformeerd over de werkzaamheden via verschillende communicatiekanalen.

Aanpassing dienstregeling

Tijdens de werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van 20 mei tot en met 25 juni 2023 zal de dienstregeling worden aangepast en worden er vervangende bussen ingezet. Op 24 en 25 juni 2023 is er helemaal geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Rotterdam Centraal. Reizigers wordt aangeraden om hun reis van tevoren te plannen en rekening te houden met extra reistijd en drukte.

De werkzaamheden in Rotterdam omvatten aanpassingen aan sporen, wissels en perrons, evenals de aanleg van een nieuwe aanrijroute voor nood- en hulpdiensten naar het station. Het uiteindelijke doel van deze verbeteringen is om treinen sneller en efficiënter te laten rijden en reizigers een verbeterde treinervaring te bieden.