trein corona

Treingebruik weer voor elk reisdoel maar welke maatregelen blijven nog van kracht?

Vanaf woensdag 19 mei 2021 vervalt de beperking dat reizen in de trein alleen is toegestaan voor noodzakelijke reizen. De trein mag dus weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld een leuk uitje of voor het brengen van een bezoekje aan familie en vrienden.

Ondanks de beperking werd de trein de laatste tijd al door veel mensen gebruikt voor een dagje strand/natuur of een vriendenbezoekje. Toch heeft het gros van de reizigers die voor corona regelmatig een dagje met de trein erop uit gingen sindsdien geen treinreis meer gemaakt. Voor deze groep is het goed om kennis te nemen van de maatregelen die nu van toepassing zijn op het station en in de trein.

 • Mondkapje verplicht
  Nog steeds is het dragen van een mondkapje in de trein verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Mocht je deze zijn vergeten dan kun je bij diverse winkels en station automaten een mondkapje aanschaffen. Op het niet dragen van een mondkapje in de trein staat een boete van € 95,-.  De perrons en stations worden gezien als publieke binnenruimte en omdat per 1 december 2020 het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes verplicht is moet je dus ook op die plaatsen een mondkapje dragen.
 • Vermijd de drukke treinen, gebruik de Treinwijzer
  Is het reizen in de spits voor jou niet noodzakelijk vermijd deze dan en maak gebruik van de Treinwijzer die inzicht geeft in de verwachte drukte. Bij deze nieuwe service van NS kun je van te voren je treinreis aanmelden en op grond van de verwachte drukte je reis hierop afstemmen. Het aanmelden van je treinreis is overigens niet verplicht, maar hoe meer mensen het doen des te beter kan drukte voorkomen worden door spreiding.
 • Je fiets meenemen in de trein
  Het is tegenwoordig alleen nog mogelijk om online of in de NS-app  een vervoersbewijs voor je fiets te kopen. Dit kan dus niet meer bij de kaartjesautomaat. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de fiets alleen in de daluren meegenomen mag worden. NS adviseert om ook van tevoren in de Treinwijzer aan te melden dat je met een fiets reist.
 • Blijf bij klachten thuis
  Om met de trein te reizen is een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat niet verplicht, maar mocht je klachten hebben die gerelateerd zijn aan een mogelijk coronavirus blijf dan thuis en zie af van een treinreis.
 • Houd afstand
  Houd op het perron en bij het in- en uitstappen voldoende afstand. Met de invoering van de mondkapjesplicht is in de trein de 1,5 meter regel afgeschaft en zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. Probeer desondanks wel een drukke treincoupé te vermijden en volg de instructies van de conducteur op wanneer het te druk wordt in de trein.
 • Scan zelf het vervoersbewijs
  Om het controlerend personeel zo veilig mogelijk te laten werken wordt er gevraagd om zelf jouw vervoersbewijs voor de scanner te houden.