Werkzaamheden spoor Schiphol

Door spoorwerken rond Schiphol Airport drie weken aangepaste dienstregeling 

NS meldt op haar website dat vanaf 13 november t/m 3 december 2023 ProRail opnieuw werkzaamheden gaat uitvoeren aan het spoor rond Schiphol Airport. Dit is noodzakelijk om het station klaar te maken voor de toekomst. Als gevolg hiervan zijn enkele sporen niet beschikbaar, en zal de dienstregeling van, naar, en via Schiphol worden aangepast. Reizigers wordt aangeraden om voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies.

Gewijzigd reisadvies

Gedurende de hele periode geldt een aangepaste dienstregeling. Op specifieke momenten zullen er geen treinen rijden, wat kan leiden tot langere reistijden:

  • Maandag 13 november 2023 tussen 1:30 uur en 5:30 uur zullen er geen treinen rijden, maar worden snelbussen ingezet tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport en tussen Amsterdam Centraal en Schiphol Airport.
  • Op zaterdag 18 en zondag 19 november 2023 zullen er geen IC Direct-treinen rijden tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal.
  • Op zondag 3 december 2023 zullen er geen treinen rijden, maar worden bussen ingezet tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport.

Werkzaamheden ProRail

ProRail vervangt het volledige spoor in de Schipholtunnel en heeft nu de perrons bereikt. Daarnaast worden delen van de bovenleiding vervangen en wordt een ‘stroomrail’ aangebracht. Hierdoor kan het spoor iets worden verhoogd, waardoor een gelijkvloerse instap tussen trein en perron mogelijk wordt. Dit maakt de trein toegankelijker voor mensen die minder mobiel zijn. ProRail verwacht dat het verwijderen van de sporen ter hoogte van het perron meer overlast kan veroorzaken dan eerdere werkzaamheden. Er worden echter maatregelen genomen om geluidsoverlast te beperken, zoals het ophangen van geluidswerende doeken en het gebruik van speciaal geselecteerde machines met minder geluidsproductie. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting ongeveer vier dagen duren. Voor meer informatie over de werkzaamheden, zie de website van ProRail.

Reden voor de werkzaamheden

Station Schiphol Airport is een druk station met veel treinen en reizigers. Daarom is het essentieel om het spoor rondom Schiphol goed te onderhouden. ProRail voert deze werkzaamheden uit als onderdeel van het project Groot Onderhoud Schiphol, zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen. Het project Multimodale Knoop Schiphol creëert meer ruimte op de perrons door bijvoorbeeld hellingbanen te vervangen door vaste trappen. Deze projecten lopen parallel, zodat de hinder voor reizigers zo kort mogelijk duurt. De vervanging van hellingbanen en roltrappen zal naar verwachting in het komende voorjaar zijn afgerond, terwijl andere werkzaamheden doorgaan tot 2028.