Londen Eurostar

De NS heeft afgelopen jaar een recordaantal internationale treinreizen verkocht. Dit is terug te zien in een omzetstijging van 20% en een stijging in het aantal verkochte tickets van 6% ten opzichte van 2019. Dit komt vooral door een toename in het aantal stedenreizen in combinatie met een slaaptrein. De verwachting is dat deze trend ook dit jaar zal doorzetten. Hoe korter van tevoren je een reis boekt, des te hoger de prijzen van een treinticket worden. Gezien de populariteit raadt NS daarom aan om je internationale reis vroeg te boeken om zo voordeliger uit te zijn.

Voldoen aan groeiende groeiende vraag

Volgens onderzoek van Trends & Tourism zijn Londen en Barcelona de populairste Europese stedentripbestemmingen, gevolgd door Parijs en Berlijn. Om aan de groeiende vraag naar deze bestemmingen te voldoen worden er plannen gemaakt om een vijfde rechtstreekse Eurostar te laten rijden tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen. Dit zal de reismogelijkheden naar Londen vergroten en het aantal reizigers dat de trein kiest verder verhogen. Ook worden er meer reismogelijkheden aangeboden naar andere bestemmingen. Zo kun je sinds begin december 2022 met de Thalys en TGV via Parijs naar Barcelona reizen en is er een extra trein gekomen van en naar Frankfurt in het weekend.

Een groeiend aantal reizigers kiest voor het relatief nieuwe aanbod van slaaptreinen van de formule Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegpartner ÖBB. De Nightjet reed al naar Wenen en sinds december 2021 ook naar Zürich. In het eerste jaar na de start van de Nightjet naar Zürich, reisden al ruim 100.000 mensen in 11,5 uur via ‘dromenland’ naar Zwitserland.

Verklaring groeiende populariteit

Directeur NS Internationaal, Heike Luiten, verklaart de groeiende populariteit van de internationale treinreizen door de charme, het comfort en de bagageruimte van de trein. Dit geeft voor steeds meer reizigers de doorslag bij bestemmingen van vooral 700 tot 1500 km. De wens om duurzamer te reizen dan met het vliegtuig geeft nog eens een extra impuls. Uiteraard hebben ook de lange inchecktijden en problemen bij de bagageafhandeling van luchthavens een rol gespeeld.

Met al deze ontwikkelingen is het duidelijk dat de internationale treinreizen aan een opmars bezig zijn, en dat het steeds interessanter is de goedkope aanbiedingen voor internationale treinkaartjes in ge gaten te houden.