NS nieuws

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor mogelijk lekken van persoonsgegevens

De Nederlandse Spoorwegen hebben via een e-mail 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn gelekt door een datalek bij een softwareleverancier van marktonderzoeksbureau Blauw. Dit onderzoeksbureau voert klanttevredenheidsonderzoeken uit namens de NS. 

Het is nog niet duidelijk om welke gegevens het precies gaat, maar het kan onder meer gaan om e-mailadressen, telefoonnummers of namen van treinreizigers die aan zo’n onderzoek hebben deelgenomen.

De NS benadrukt dat het niet om financiële gegevens of wachtwoorden gaat, maar kwaadwillenden kunnen wel phishingberichten sturen naar NS-klanten. De NS roept daarom alle getroffen klanten op om extra alert te zijn op phishingmails. Ondertussen heeft NS het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Naast de NS zijn er nog veertien andere bedrijven en organisaties getroffen door het datalek, maar in mindere mate dan de NS. Het gaat om aantallen van 100 klanten bij het kleinste onderzoek tot aan de honderdduizenden bij de NS. Het marktonderzoeksbureau Blauw heeft direct maatregelen genomen om het datalek te dichten en herhaling te voorkomen