Tijdwinst op treinreis naar Brussel en Berllijn

In 2024 gaan op de trajecten Amsterdam-Brussel en Amsterdam-Berlijn nieuwe treinen rijden. Dit levert een tijdswinst op van een half uur richting beide hoofdsteden. In tweeënhalf uur kun je in Brussel zijn en binnen 6 uur arriveer je in Berlijn.

Tijdswinst

Naar Brussel wordt de tijdswinst nagestreefd doordat er op delen van het traject in Nederland en waarschijnlijk ook in België met een topsnelheid van 200 km/u gereden kan worden. Verder zorgt de verplaatsing van de Intercity Brussel naar station Amsterdam Zuid voor een snellere aansluiting op de Hogesnelheidslijn.

De tijdswinst naar Berlijn wordt onder meer gerealiseerd door een betere dienstregeling in Nederland en Duitland, het vervallen van de locomotiefwissel bij de grens en het overslaan van enkele Duitse stations. Ook zijn er vanuit Duitsland plannen voor een snel spoor op de route langs Arnhem. Dit zou, naast de huidige route over Hengelo, een extra hogere snelheidsroute opleveren via Arnhem. Hiervoor is wel een forse upgrade nodig van het spoor tussen Utrecht en de grens bij Arnhem.

Ambitie NS

De snellere en goede spoorverbinding tussen Europese hoofdsteden past binnen de ambitie van NS om de toenemende internationale reizigersstroom te faciliteren en duurzaam te verleggen van vervuilend weg- en vliegverkeer naar de trein. Aanstaand NS-topvrouw Marjan Rintel: “Belgie en Duitsland zijn naast buurlanden onze belangrijkste handelspartners. Het aantal treinreizigers naar Brussel groeide in 2019 met 14% en naar Berlijn zelfs met 20%. Zonder de impact van corona, zouden we de komende jaren onherroepelijk tegen de grenzen van die groei zijn gelopen. De huidige crisis is voor NS dus ook geen reden om het even rustig aan te doen.”

Niet alleen de verbinding met Brussel en Berlijn wordt verbeterd. NS start dit najaar met een rechtstreekse verbinding naar Londen en vanaf december 2020 gaat er een nachttrein rijden naar München, Innsbruck en Wenen.

NS International

NS wil ook meer gericht gaan kijken naar de internationale spoorsector en de bestemmingen uitbreiden. Momenteel is NS International op afstanden tot 700 km al een onafhankelijke prijsvergelijker die alle beschikbare tickets en tarieven aanbiedt zonder toeslagen te rekenen. Marjan Rintel: “Waarom is een ticket voor Praag of Barcelona niet net zo makkelijk als Brussel of Berlijn? Daarover wil ik in Europa met andere vervoerders in gesprek. Net als in de luchtvaart zou ik mijn treintickets bovendien graag een jaar van tevoren kunnen boeken.