Goedkope treinkaartjes NS

Ten opzichte van vorig jaar rond dezelfde tijd ziet NS ongeveer 40 tot 45 procent van het normale aantal reizigers terug in de trein. Volgens Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur, is dit vooral vrijetijdsverkeer. Het aantal zakelijke reizigers blijft echter nog achter. Dit komt vooral doordat veel mensen nog steeds goed gehoor geven aan de oproep om thuis te werken.

 Nadat mondkapjes verplicht werden in de trein zorgde dit voor een gestage stijging van het aantal reizigers. Doordat de trein weer gebruikt kon worden voor een uitje of een bezoekje aan familie of vrienden wisten de reizigers, vooral in het weekend en de vakantieperiode, de trein weer te vinden. Gemiddeld werd de helft van het aantal treinreizen gemaakt ten opzichte van dezelfde (vakantie)periode vorig jaar. NS is blij dat reizigers de weg naar de trein weer weten te vinden. Dit laat zien dat treinreizen veilig en verantwoord is.

Thuiswerken

Het dieptepunt van het aantal reizigers was in april 2020. Op sommige dagen zat de trein maar voor 9 procent vol ten opzichte van april 2019. Na de vakantieperiode nam in andere jaren het aantal reizigers per dag altijd fors toe tot ongeveer 1,3 miljoen reizigers per dag. Die reizigers zijn nu 40 tot 45 procent teruggekeerd. Omdat het thuiswerken nog wel even zo blijft is het de verwachting dat de zakelijke reiziger voorlopig minder met de trein blijft gaan.

Spreiding reizigers

De NS ziet een veranderd dagpatroon in de spreiding van de reizigers. Door onder meer afspraken tussen OV-bedrijven en onderwijsinstellingen over de reizigersspreiding, is dit terug te zien in een veel vlakkere spits. Tijdens de ochtend- en avondspits zit NS op ongeveer een derde van het normale aantal reizigers en in de daluren reist ongeveer de helft. Drukte voorkomen blijft belangrijk in deze periode en daarom zet NS nog steeds in op een goede spreiding van de reizigers over de dag.