Treinwijzer

Treinwijzer geeft zicht op verwachte drukte trein 

Vanaf 1 juli 2020 was het al mogelijk om via de Trein Veilige Service (TVS) je treinrit en fiets voor je op reis gaat te registreren. NS heeft deze dienst verder ontwikkeld en nu moet de nieuwe aanmeldservice via de Treinwijzer meer inzicht geven in de verwachte drukte in de trein. Ook krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of niet rijdt. Vanaf 11 november 2020 is de aanmeldservice te vinden in de NS-app. 

Reisgedrag sterk veranderd 

In een tijd waarin het reisgedrag sterk is veranderd wil NS de reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten, via de Treinwijzer helpen bij het kiezen van de juiste trein. Tjalling Smit van de Raad van Bestuur van NS: “Toch weten we uit onderzoek dat er nu reizigers zijn die uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel kiezen, terwijl reizen met de trein op een veilige en comfortabele manier kan.” NS wil met de aanmeldservice zoveel mogelijk zorgen bij de reizigers wegnemen zodat de trein een aantrekkelijk vervoersmiddel blijft.  

 Vergroten nauwkeurigheid 

Samen met de input van de reizigers via de Treinwijzer kan NS de voorspelling voor drukte in de treinen nog nauwkeuriger maken. In de afgelopen weken heeft NS de verwachte drukte in de treinen al verbeterd en aangepast op de coronasituatie. Zodra er na de lockdown weer meer mensen met de trein reizen verwacht NS dat de aanmeldservice nog belangrijker wordt. Alhoewel Treinwijzer niet verplicht is om te gebruiken hoopt NS dat zoveel mogelijk reizigers van de aanmeldservice gebruik gaan maken.  

 Bedrijven zien ook voordelen 

Ook diverse grote werkgevers zien een voordeel in het gebruik van de aanmeldservice via de Treinwijzer. Wethouder Linda Voortman, wethouder Personeel & Organisatie van de gemeente Utrecht licht deze interesse toe: “Het is belangrijk dat medewerkers die niet thuis kunnen werken dat op verantwoorde wijze op locatie kunnen doen. De reis naar de werkplek toe maakt daar onderdeel van uit.” Dirk de Bilde, CEO Siemens Nederland N.V. sluit zich hierbij aan: “Als technologiebedrijf zijn we groot voorstander van praktisch toegepaste en laagdrempelige technologie. In dit geval om het reizen per trein veiliger plaats te laten vinden, wat naadloos aansluit bij hetgeen we nu in de Nederlandse markt uitrollen op het vlak van het boeken van een veilige werkplek.“