Treinkaartjes in 2024 niet duurder

Goed nieuws voor reizigers in Nederland. De prijzen voor trein-, bus- en tramkaartjes blijven onveranderd in het komende jaar. Dankzij de beslissing van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zullen er op 1 januari 2024 geen tariefsverhogingen plaatsvinden.

Een brede Kamermeerderheid bestaande uit VVD, D66, CDA, PVV, SP, BBB, Volt en SGP, heeft zich aangesloten bij een motie van de CU en GL-PvdA om de dreigende prijsstijging van 7 tot misschien wel 10 procent te voorkomen. Daarvoor wordt maar liefst 400 miljoen euro vrijgemaakt vanuit potjes die eigenlijk voor andere zaken bedoeld waren, maar door omstandigheden nog niet konden worden uitgegeven.

Streekvervoer gewaarborgd

Een bedrag van 300 miljoen euro wordt specifiek gereserveerd voor het streekvervoer, waar de prijzen voor openbaar stads- en streekvervoer volgend jaar buitengewoon hard dreigden te stijgen. Dit is mede het gevolg van hogere brandstofkosten, stijgende personeelskosten en het wegvallen van de coronasteun. Het extra geld moet ook voorkomen dat  er in het regionale openbaar vervoer haltes wegvallen en onrendabele buslijnen worden geschrapt. De andere extra financiële injecties van 120 miljoen euro moet ervoor zorgen dat de kosten van treinkaartjes niet zullen stijgen en de tarieven gelijk blijven aan die van dit jaar.

Basisvoorziening

Mirjam Bikker (ChristenUnie) benadrukt dat het openbaar vervoer een basisvoorziening moet blijven: “Als we niks doen rijden er steeds minder bussen en moet je ook nog eens meer betalen. Als je het ziekenhuis, school of de winkel niet kunt bereiken of betalen dan verkruimelt de gemeenschap.” Ook Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) geeft aan dat Nederland met een betaalbaar kaartje via het openbaar vervoer bereikbaar moet blijven.

Dankzij deze beslissing van de huidige Tweede Kamer en het vrijkomen van dit bedrag worden prijsstijgingen in het openbaar vervoer voorlopig voorkomen, waardoor reizen met trein, bus en tram betaalbaar blijft voor alle Nederlandse burgers. Het is aan een volgend kabinet hoe de plannen voor 2025 er gaan uitzien.