OV fiets slot

Het huren van een OV-fiets in Amsterdam wordt nu nog gemakkelijker en sneller voor reizigers. Alle OV-fietsen in de station stallingen van Amsterdam worden uitgerust met een geavanceerd elektronisch slot dat geopend kan worden met een OV-chipkaart. De verbetering betekent dat reizigers niet langer bij een medewerker hun OV-chipkaart hoeven te scannen om een fiets te huren. Tegelijkertijd worden er in Amsterdam 800 extra OV-fietsen geplaatst, waarmee het totale aantal beschikbare OV-fietsen in de stad op 3.000 komt. Deze introductie van OV-fietsen met het nieuwe slot in 11 stallingen van de Amsterdamse stations volgt op succesvolle implementaties elders in het land, waar reizigers positief hebben gereageerd op het gebruiksgemak.

OV-chipkaart als sleutel

Bij dit nieuwe elektronische slot fungeert de OV-chipkaart als de sleutel voor de fiets. Een reiziger kan de huur starten door simpelweg het slot te openen met de OV-chipkaart. Het slot springt automatisch open wanneer de kaart in de buurt wordt gehouden. Het stoppen van de huur is net zo eenvoudig – reizigers sluiten gewoon het slot in de OV-fietszone van de fietsenstalling. Onderweg kunnen reizigers de fiets zo vaak als nodig op slot zetten, maar alleen met hun eigen OV-chipkaart kan de fiets worden geopend.

Hoewel de nieuwe manier van huren in het begin even wennen kan zijn, heeft NS maatregelen genomen om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Reizigers wordt gevraagd ervoor te zorgen dat ze het slot correct sluiten aan het einde van hun rit om te voorkomen dat een volgende gebruiker per ongeluk de fiets meeneemt. In de stationsfietsenstallingen in Amsterdam zijn gedurende de eerste tien dagen servicemedewerkers aanwezig om reizigers te begeleiden en hen eraan te herinneren het slot te sluiten bij het inleveren. Ook zal in de stallingen een omroepbericht te horen zijn met de boodschap: “OV-fiets terugbrengen? Sluit het slot.” Bovendien zijn er posters in de stallingen geplaatst om reizigers te informeren over deze nieuwe werkwijze. Ten slotte bevat de bagagedrager van elke OV-fiets instructies voor het gebruik van het elektronische slot en voor meer informatie kunnen reizigers terecht op ovfiets.nl/slot.

800 extra fietsen

Naast deze innovatie plaatst NS deze maand ook nog eens 800 extra OV-fietsen in de regio Amsterdam (Centraal, Sloterdijk, Amstel, Zuid en RAI) om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar OV-fietsen. Deze zomer werden er ook extra fietsen toegevoegd in Tilburg en Leiden. In juni 2023 werd een recordweek voor de OV-fiets geregistreerd, met een stijging van 15% in het aantal ritten vergeleken met dezelfde week in het voorgaande jaar.

Het nieuwe elektronische slot voor OV-fietsen werd voor het eerst geïntroduceerd door NS begin 2021. Momenteel zijn OV-fietsen met dit nieuwe slot te vinden op 65 stations, waaronder Apeldoorn, Gouda en Den Bosch. Na de invoering in Amsterdam zal bijna de helft van alle OV-fietsen in Nederland zijn uitgerust met dit geavanceerde slot. Uiteindelijk is het de bedoeling dat OV-fietsen in het hele land worden voorzien van dit slot. Met deze innovatie wil NS het probleem van verloren fietssleutels aanpakken, dat maandelijks tot 500 verloren sleutels leidde omdat reizigers uit gewoonte hun fiets op slot zetten en de sleutel per ongeluk mee naar huis namen. Met het nieuwe elektronische slot behoort dit probleem tot het verleden.