Goedkope treinkaartjes in Duitland

Vanaf 23 mei 2022 is in Duitsland de verkoop gestart van het ‘€ 9,- OV kaartje’. Hiermee reis je een kalendermaand lang goedkoop door Duitsland met het lokale en regionale openbare vervoer. Het gaat daarbij om de maanden juni, juli en augustus 2022.
De reden om zo’n extreem goedkope OV-ticket te introduceren is de stijgende inflatie en de daaruit vloeiende hoge brandstofprijzen. Op deze manier hoopt men dat mensen hun auto laten staan en voor het openbaar vervoer kiezen.

Alhoewel de Duitse regering zijn goedkeuring heeft uitgesproken over dit 2,5 miljard kostende initiatief van de Spoorwegmaatschappij DBahn, vrezen de vakbonden en reizigersorganisaties de grote drukte in het openbaar vervoer en de chaos die daaruit kan ontstaan. Vooral op de trajecten naar toeristische locaties kan dit voor problemen gaan zorgen.  

De geldigheid van dit goedkope treinkaartje 

Met het kaartje kun je een maand lang onbeperkt gebruik maken van al het tweede klas lokale en regionale openbaar vervoer. Uitgezonderd zijn de langeafstandstreinen zoals de IC, EC, ICE en de langeafstandsbussen. De geldigheid van een kaartje gaat in om 00.00u op de eerste dag van de maand tot 24.00u op de laatste dag van de maand. 

Een reisplan maken met dit goedkope treinkaartje kost wat moeite, maar het wordt een stuk makkelijker wanneer je in de Navigator app van DBahn op “Nur Nah-/ Regionalverkehr (alleen lokaal en regionaal verkeer) filtert. Alleen treinen die gebruikt kunnen worden met dit ticket worden dan geselecteerd.  

Kinderen mee?

Wil je met deze aanbieding op stap met kinderen die jonger zijn dan 6 jaar, dan mogen zij gratis met je meereizen. Voor kinderen vanaf 6 jaar geldt dat ze moeten reizen met hun eigen € 9,- ticket.

Waar te koop 

Deze ‘9 euro ticket’ is voor iedereen (dus ook voor Nederlanders) te koop via de website of de app van DBahn. Daarnaast is het treinkaartje ook verkrijgbaar in de meeste kaartautomaten.