Zwolle station

Arriva heeft plannen om vanaf 2026 twee extra nachttreinen door Flevoland te laten rijden, waarmee Zwolle wordt verbonden met Schiphol. Deze treinen zullen op vrijdag- en zaterdagnacht rijden en stoppen in Lelystad, Almere Centrum en Amsterdam.

Op dit moment rijdt Arriva al een nachttrein van Groningen naar Schiphol, die ook Zwolle, Lelystad en Almere Centrum aandoet. Nu wil de vervoerder een tweede trein toevoegen aan dit traject.

Volgens het plan zal de nieuwe nachttrein op vrijdag- en zaterdagnacht om 01.22 uur vertrekken vanaf Zwolle, met aankomsten in Lelystad om 01.46 uur, Almere om 01.59 uur en Amsterdam Centraal om 02.20 uur. De trein zal Schiphol Airport bereiken om 02.36 uur, waarna deze hetzelfde traject terugrijdt en om 03.59 uur Zwolle bereikt.

NS heeft ook plannen voor een nachttrein vanaf 2025 op vrijdag- en zaterdagnacht tussen Lelystad Centrum, Almere Centrum en Amsterdam Centraal. De gemeente Lelystad is van plan om de nachtelijke verbinding mogelijk te maken, ondanks de kosten van ongeveer 100.000 euro per jaar.

Voor de nieuwe nachttreinen moet Arriva toestemming krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit moet gebeuren in het kader van open toegangsdiensten, waardoor andere vervoerders dan de NS hun diensten mogen aanbieden zolang dit het economisch evenwicht van de NS niet verstoort.

Arriva heeft gemeld dat de geplande startdatum voor de nieuwe nachttrein 1 januari 2026 is, maar hoopt eerder te kunnen beginnen. Als dit doorgaat, wordt het de derde nachttreinverbinding die Arriva laat rijden.

De nieuwe treindienst zal aansluiten op andere treinen om de nachtelijke verbinding met de Randstad te versterken. Arriva wil hun elektrische Stadler GTW materieel inzetten voor deze route.

Op korte termijn zal de ACM de goedkeuring voor de exploitatie van deze treindienst bekijken. Betrokken partijen hebben de mogelijkheid om binnen een maand na de melding de ACM te vragen om een onderzoek naar mogelijke verstoring van het economisch evenwicht.