Minder treinen door personeelstekort NS

Minder en kortere treinen bij NS door tekort aan personeel

De maatregelen in de dienstregeling zijn een gevolg van een groot personeelstekort bij NS. Ook voor de zomer verwacht NS niet dat de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt volledig voorbij zijn. Naast een tekort aan machinisten, monteurs, veiligheids- en service-medewerkers, IT’ers en retail medewerkers is er vooral veel vraag naar hoofdconducteurs.

NS probeert de impact voor reizigers zo klein mogelijk te houden, maar ontkomt er niet aan om vanaf 13 juni 2022 de tienminutentrein tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam tijdelijk om het kwartier te laten rijden. In plaats van zes treinen per uur in beide richtingen gaan er dan nog vier per uur. Andere maatregelen zijn het laten rijden van kortere treinen omdat daarvoor minder conducteurs nodig zijn.

Ruim 1000 vacatures

NS was wel voorbereid op een hogere uitstroom door bijvoorbeeld (vervroegde) pensioenen. De werving van nieuw personeel was gericht op deze verwachting alleen nu is daar bovenop ook een hoog ziekteverzuim gekoen in de nasleep van corona en een veel grotere krapte op de arbeidsmarkt dan gedacht. Bij de NS staan op dit moment 1100 vacatures open en de opleidingen zitten nog lang niet vol. Naast 220 mensen die aan een opleiding tot machinist of hoofdconducteur zijn begonnen is er nog plek voor ruim 500 mensen.

NS breidt werving fors uit

De impact voor de reizigers kon nog redelijk voorkomen worden door een extra beroep te doen op het personeel, maar NS geeft aan dat die tijd nu voorbij is. De vooruitzichten zijn niet rooskleurig en ook de beoogde groei van NS wordt belemmerd. NS gaat daarom nog harder op zoek naar personeel. De lopende werving van personeel via