Ernstige financiële situatie NS

NS verwacht pas in 2025 weer het aantal reizigers te vervoeren zoals in het topjaar van 2019. Dit betekent een verlies van 4,7 miljard euro aan inkomsten over 5 jaar. De Raad van Bestuur van NS maakte dit bekend in een online personeelsbijeenkomst onder alle 20.000 NS-medewerkers in Nederland. In plaats van de verwachtte winst van 164 miljoen euro over 2020 moet NS volgens de nieuwste prognoses uitgaan van een verlies van ruim 1 miljard euro over 2020.

Veel onzekere factoren

Het is van nationaal belang dat NS vanaf 2 juni 2020 weer de gebruikelijke dienstregeling oppakt. Met de huidige inzichten blijft onduidelijk wanneer de negatieve impact van de coronacrisis voor NS voorbij zal zijn. Het treinreizen wordt voorlopig niet zoals het was. Dit komt door veel onzekere factoren:

  •  NS kan vanwege corona veel minder reizigers vervoeren, van 1,3 miljoen reizigers per dag naar 110.000 dagelijkse reizigers.
  • De verwachting is dat de economie fors zal krimpen.
  • Mensen zullen de 1e jaren blijven thuiswerken.
  • Er worden alternatieven van vervoer ontdekt zoals de e-bike.
  • Internationaal zal er minder gereisd worden.

Daarnaast maken andere zaken de financiële situatie van NS ook onzeker:

  • Veel stationswinkels zijn dicht.
  • De OV-fietsen staan voor 80% in de stalling.
  • Reizigers hebben hun abonnementen gepauzeerd.

Betaalbaar treinkaartje voorop

Volgens Bert Groenenwegen, directeur financiën in de Raad van Bestuur, is de financiële situatie ernstig. NS kan de coronacrisis niet zelfstandig doorstaan. Hulp van de overheid is noodzakelijk. Verder verwacht NS de komende jaren een kleiner bedrijf te worden. In gesprek met de medezeggenschap en de bonden wil NS komen tot een besparingsoperatie van 1,4 miljard euro over 5 jaar om financieel gezond te blijven.

Bij de maatregelen die NS gaat nemen staat een betaalbaar treinkaartje voorop. NS kan en wil de verliezen niet afwentelen op de reiziger door een prijsstijging van het treinkaartje. NS zal zich tot het uiterste inspannen om de trein aantrekkelijk te houden voor een prettige en verantwoorde reiservaring.