WhatsApp of SMS melding bij NS

NS biedt nieuwe serviceverlening bij onveilig gevoel in de trein

Op verzoek van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is NS vanaf 30 april 2020 in Zuidoost-Nederland een proef gestart met een extra serviceverlening. NS heeft een telefoonnummer (06-13181318) beschikbaar gesteld waar treinreizigers via een WhatsApp of SMS melding kunnen doen van een onveilig gevoel of overlast in NS-treinen. Je staat als reiziger dan in direct contact met de NS-meldkamer. Deze zal per situatie een inschatting maken welke opvolging nodig is. Waar assistentie nodig is worden Veiligheid & Service-medewerkers of Politie gevraagd om te ondersteunen.

Uit de proef blijkt dat het soms al voldoende is dat de reiziger zich gehoord voelt of dat de conducteur een extra omroep doet. In situaties die vragen om spoedeisende hulp blijft de oproep om 112 te bellen.

NS Proef succesvol

Uit de eerste bevindingen van afgelopen drie weken blijkt dat reizigers deze WhatsApp/SMS-alert waarderen. De melders geven aan dat het bijdraagt aan het gevoel van veiligheid in de trein (rapportcijfer van 9,3). Tot en met donderdag 21 mei 2020 zijn 232 meldingen gedaan, dit is gemiddeld ongeveer 11 meldingen per dag. Ongeveer 1 op de 10 meldingen is tot nu toe gerelateerd aan de corona-maatregelen zoals het onvoldoende afstand houden of vragen over de beschikbare zitplaatsen in de trein. Bij herhaaloverlast geven de melders aan dat ze de dienst waarschijnlijk of zeker weer verwachten te gebruiken. Omdat de proef succesvol is verlopen wordt deze extra serviceverlening nu landelijk ingevoerd. Via informatieschermen in de trein worden reizigers op het telefoonnummer gewezen.

(Bron NS)